5 Tips voor goede vastgoed fotografie

5 Tips voor goede vastgoed fotografie

Met een goed exposé kan onroerend goed efficiënter en sneller op de markt worden gebracht. Dit vereist echter ook sterke foto’s die een eerste algemene indruk overbrengen en een bepaald woongevoel opwekken. In dit blog 5 fototips voor makelaars in onroerend goed die zich willen onderscheiden van de massa.

Foto tip 1: Neem de tijd

“Ik zal even snel een foto maken” – deze zin is vrij typisch. Niet iedere huisbaas of makelaar heeft veel tijd, zeker niet als de huurders nog in het appartement zitten. Natuurlijk, je wilt ze niet te lang storen. Maar vaak zie je pas achteraf dat iets niet goed is. Het beeld is wazig, te donker, te licht of er zijn voorwerpen te zien die een ongunstig effect hebben op de kamer. Plan daarom altijd wat tijd in om de kamer op je in te laten werken. Dit is de enige manier waarop je de sfeer van de kamer kan vastleggen.

Foto tip 2: Creëer een gevoel van ruimte

Lounge hoek met een feel-good vibe. Foto’s van een onroerend goed advertentie moeten altijd een aangename sfeer uitstralen. Probeer in foto’s altijd een gevoel van ruimte te creëren. Dat wil zeggen: als je naar de foto’s kijkt, voel je je prettig en kun je je voorstellen dat je in het afgebeelde appartement woon. Dit werkt beter bij een gemeubileerd appartement, omdat emoties beter overgebracht kunnen worden met meubels en andere voorwerpen. Als het pand al leeg is, kun je met de juiste technieken toch een positief gevoel van ruimte creëren. Je kunt bijvoorbeeld een feel-good sfeer creëren door aandacht te besteden aan de juiste lichtomstandigheden.

Lees tip:  De nadelen van vogels onder zonnepanelen

Fototip 3: Kies het juiste beelddetail

Richt de foto op één gebied in de kamer en zet dat in de schijnwerpers. Een gemeubileerd appartement moet beslist opgeruimd zijn, want orde brengt rust in het beeld. Voor de foto kun je de meubels mooier schikken en een paar decoratieve stukken op de tafel of de wandkast of op de plank zetten. In een woonkamer met een ouderwetse eikenhouten kast die de hele muur vult, met gehaakte onderzetters en een donker fluwelen bankstel, kun je helaas niet veel doen. In zo’n geval – smaken verschillen nu eenmaal – kun je ervoor kiezen dat deel van de kamer gewoon niet te laten zien. Maak eerst een paar testfoto’s. Ik kijk er direct naar. Want dan vallen je vaak kleine dingen op die in de weg staan, of het nu het wasrek op het balkon op de achtergrond is of het open melkpak en de fles afwasmiddel op het aanrecht. Dat kun je snel opruimen – met groot effect. De kamer ziet er meteen veel opgeruimder en rustiger uit.

Foto tip 4: Het hangt allemaal af van het perspectief

Als je je smartphone kantelt, worden de grenslijnen vervormd. Hierdoor ziet de foto er scheef uit. Als je de camera recht houdt, wordt de foto helderder door het perspectief. Als je binnen fotografeert, wil je zoveel mogelijk ruimte, zo niet de hele kamer, in beeld krijgen. Met een professionele camera is een groothoeklens aan te raden. Neem foto’s vanaf een hoogte van ongeveer een meter. Om dit te doen, buig je je knieën een beetje of houd je de smartphone lager. De camera moet zo recht mogelijk staan. Fotografeer een kamer ook vanuit alle vier de hoeken als dat mogelijk is, omdat je vanuit de hoek de meeste ruimte kan fotograferen – later kun je uit alle foto’s de beste kiezen. Zet jezelf zeker niet tussen de deurpost of in de gang zetten. Het perspectief hangt ook af van de verschillende soorten fotografie die je kunt gebruiken, zoals 360 graden fotografie.

Lees tip:  Welk alarmsysteem heb je nodig om jouw bedrijf te beveiligen?

Fototip 5: Kies de juiste tijd

De beste tijd om te fotograferen is overdag als het buiten licht is. Ideaal voor binnen in de schaduw. Als de felle zon door het raam schijnt, zal de foto overbelicht zijn. Je kunt dit verhelpen door het op een later tijdstip nog eens te proberen. Buitenopnamen daarentegen zijn te donker bij tegenlicht, of er kunnen lichtreflecties optreden. Met een professionele camera kun je de hoeveelheid licht regelen via het diafragma en de sluitertijd en ook de juiste belichtingswaarde instellen. Met een smartphone kun je tikken om de belichting op het onderwerp in kwestie scherp te stellen – het geselecteerde deel van het beeld zal dan helderder en scherper zijn. Toch kunnen de lichtomstandigheden ongunstig blijken, bijvoorbeeld omdat de lucht erg bewolkt is of omdat een kamer geen raam heeft. In geen geval moet je meer helderheid proberen te geven door extra verlichting. Er bestaat gevaar voor overbelichting, er worden slagschaduwen gevormd en de verschillende lichtbronnen resulteren vaak in verschillende kleurtonen van de lichten. Neem in dat geval liever een foto die te donker is en maak hem daarna lichter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *