4 goede redenen om afval te scheiden

Je zult vast een hoop mensen in je omgeving hebben die afval scheiden. Misschien ben je hier zelf ook wel bewust mee bezig. Maar wat is het precies en welke voordelen heeft het? In deze blog geven we antwoord op deze vragen.

Wat is afval scheiden?

‘’Afval scheiden is het scheiden van afval in verschillende segmenten die daardoor geschikt worden voor hergebruik of recycling.’’ Het gaat er dus om dat je bewust jouw eigen afval verdeeld in verschillende segmenten, zoals papier, plastic of batterijen en vervolgens dit afval onderbrengt op de daarvoor bestemde plek. Op deze manier kan ook in jouw afval een nieuw leven geblazen worden.

Wat zijn de voordelen?

Het scheiden van afval kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Hieronder staan de belangrijkste voordelen op een rijtje:

1.     Minder restafval betekent dat er minder afval verbrand hoeft te worden. Dit betekent automatisch dat er minder CO2 wordt uitgestoten.

2.     Door het hergebruik van afval zijn minder nieuwe grondstoffen nodig. Hierdoor hoeven er bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden. Door het kappen van bomen verdwijnen hele bossen en bovendien kost de winning van nieuwe grondstoffen veel meer energie dan het recyclen van oude grondstoffen.

3.     Ook kostentechnisch heeft het recyclen van afval voordelen. Het recycleproces verloopt sneller, waardoor er minder handelingen nodig zijn en het dus minder geld kost. De afvalverwerkingskosten zullen jaarlijks dalen!

4.     Tot slot zal er door het recyclen van afval minder restafval op straat terecht komen. Dit zorgt voor een netter straatbeeld, zonder zwervend afval.  

Lees tip:  Tuinonderhoud uitbesteden aan een hovenier? Dit zijn de voordelen

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden en wil je ook beginnen met het scheiden van afval? Mooi! Het scheiden van afval brengt ontzettend veel voordelen met zich mee en eigenlijk zou elke Nederlander hier meteen mee moeten beginnen. Een extra afvalcontainer bestellen kan handig zijn, om zo je afval goed en overzichtelijk te kunnen scheiden. Daarnaast is het ook slim om tijdens een verbouwing of verhuizing bewust te zijn van het afval dat je achterlaat. Je zou bijvoorbeeld een bouwcontainer kunnen huren, om hier al je bouwafval in achter te laten. Ook op deze manier draag je een steentje bij aan het milieu.

]]>

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.