vijver in de tuin

3 tips voor het aanleggen van een vijver in de tuin

Om een tuin leuker te maken kun je diverse veranderingen aanbrengen. Welke verandering het meest geschikt is voor jouw tuin, hangt onder andere af van het formaat van de tuin. Daarnaast speelt de persoonlijke voorkeur ook een rol. Als je een redelijk grote tuin hebt, dan kun je ervoor kiezen om een vijver in de tuin aan te leggen. Wel dient dit op de juiste manier te gebeuren.

Maak een strak plan voor het ontgraven van de grond

Als je een vijver in de tuin wilt aanleggen, dan dient er veel grond weggegraven te worden. Je kunt dit uitbesteden, maar ook zelf doen. Als je de grond zelf wilt ontgraven, dien je allereerst na te denken over hoe je dit wilt gaan doen. Ben je van plan om alles met de schep te doen of huur je een minigraver? Een ander aspect waar je rekening mee moet houden, is het lozen van de grond. Als je een ruime tuin hebt, dan kun je de grond waarschijnlijk wel ergens in de tuin kwijt. Echter, als de vijver redelijk groot wordt en je een kleine tuin hebt, dan moet je de grond laten afhalen. Zorg ervoor dat je dat op tijd inplant en voorkom dat het de grond modder wordt en de gehele oprit er niet meer uitziet.

Gebruik vijverfolie als je de vijver zelf wilt aanleggen

Als je zelf een vijver in de tuin wilt aanleggen, dan kun je dit het beste doen met vijverfolie. Vijverfolie dient op de juiste manier aangebracht te worden. Leg de vijverfolie op de grond en rol het uit naar alle hoekjes. Houd er overigens rekening mee dat je de folie niet te strak moet leggen. Op het moment dat er water op komt te staan, komt er namelijk een grote druk op het folie te staan. Het laatste waar je rekening mee moet houden is de randafwerking. Om de randafwerking netjes te kunnen maken, dien je minimaal 50 centimeter rondom de vijver vrij te houden. Alle benodigde spullen voor een vijver kopen? Dat kan tuincentrum in de buurt of online.

Lees tip:  Waarom kiezen voor houten binnendeuren?

Zorg voor de juiste materialen voor in de vijver

Na het aanleggen van de vijver dien je ervoor te zorgen dat de vijver gevuld wordt met de juiste materialen. Vijverbenodigdheden heb je onder andere nodig om de vijver schoon te houden. Een apparaat dat je hiervoor aan kunt schaffen is een vijverfilter. Naast een vijverfilter is het ook leuk om vijververlichting aan te schaffen. Zo komt de vijver nog mooier tot zijn recht. Als je van plan bent om de vijver te vullen met vissen, dan dien je ervoor te zorgen dat je de juiste vissen bij elkaar zet. Sommige vissen gaan niet zo goed met elkaar en het zou vervelend zijn als ze elkaar afmaken. Naast het kiezen van de juiste vissen is het ook belangrijk dat je er altijd voor zorgt dat ze voldoende te eten hebben. Om ervoor te zorgen kun je er eventueel ook voor kiezen om een wat grotere hoeveelheid visvoer in te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *