Alles wat jij moet weten over een WTW ventilatie

Wil jij een gezond binnenklimaat in huis of op de werkvloer? Overweeg dan een ventilatiesysteem aan te schaffen. Met zo’n systeem wordt vervuilde, vochtige lucht afgevoerd en verse lucht aangevoerd. We kennen tegenwoordig verschillende ventilatiesystemen, maar er wordt vaak gekozen voor een ventilatie met warmteterugwinning (WTW). Geen idee wat dit is? Wij vertellen je er in deze tekst alles over.

Wat is een WTW ventilatie?
WTW is de afkorting voor warmteterugwinning. Dit systeem maakt gebruik van ventilatoren, die vervuilde lucht afvoeren en verse, zuurstofrijke lucht aanvoeren. Er worden verschillende ventilatiekanalen aangelegd, waardoor lucht goed aan- en afgevoerd kan worden. Bij een WTW unit wordt de lucht altijd eerst langs een ventilatiebox gevoerd, die op een centraal punt in een gebouw geplaatst wordt.

Wanneer een woning geventileerd wordt met een WTW unit, gaat er geen onnodige warmte verloren. Dit is bij veel andere systemen wel het geval. Deze zuigen warme lucht van binnen namelijk aan en voeren dit af naar buiten. Op koude dagen blijft de cv-ketel hierdoor vrijwel constant werken om de temperatuur in een ruimte op peil te houden. Bij een WTW ventilatie is dit niet het geval. De warmte van de binnenlucht wordt namelijk afgegeven aan de koude lucht die van buiten komt. Hierdoor wordt er geen koude, maar warme lucht een ruimte ingeblazen.

Voordelen van een WTW unit
Er zijn genoeg mensen die het nut van een ventilatiesysteem niet inzien. Zij kijken alleen maar naar de prijs en besluiten – omdat zo’n systeem vaak duur is – om het niet te doen. De prijs is direct ook het enige nadeel van een WTW ventilatie. Hierdoor weegt dit niet op tegen de vele voordelen. Om jou te overtuigen voor een WTW unit te kiezen, zetten we hier de voordelen van het systeem op een rijtje.

1) Goed voor de gezondheid
Er komt meer zuurstof in een ruimte, wat het concentratievermogen verhoogt. Ook zorgt dit ervoor dat je minder snel moe bent. Daarnaast wordt vervuilde, vochtige lucht afgevoerd, wat de kans op schimmelvorming verkleint.

Lees tip:  Tips om te slagen bij een beddenwinkel


2) Energiebesparend
De warmte in een woning blijft behouden wanneer je gebruikmaakt van een WTW unit. Hierdoor blijft de temperatuur in een ruimte op peil. De cv-ketel hoeft minder te werken en dat zorgt voor een lagere energierekening dan bij andere ventilatiesystemen.


3) 24 uur per dag verse lucht in huis
Bij gebruik van een ventilatie met warmteterugwinning wordt de luchtstroom in een woning 24 uur per dag geregeld. Daarnaast stroomt er enkel verwarmde lucht naar binnen. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Wanneer kies je voor een WTW installatie?
Voordat je een WTW unit koopt, moet je weten dat deze installatie niet voor iedere woning geschikt is. Nee, wij raden je aan om enkel voor deze vorm van ventilatie te kiezen wanneer jouw woning zeer goed geïsoleerd is. Zo’n woning is namelijk luchtdicht gebouwd, waardoor frisse lucht niet of nauwelijks naar binnen kan. Met een WTW ventilatie zorg je er toch voor dat er toch voldoende verse lucht wordt aangevoerd. Bovendien wordt koude lucht van buiten direct verwarmd. Indien jouw woning niet goed geïsoleerd is, is een WTW ventilatiesysteem niet interessant. Dergelijke woningen verliezen namelijk van zichzelf al veel warmte, waardoor dit systeem behoorlijk duur wordt. Wil je per se een WTW unit? Schaf er dan pas eentje aan nadat jij jouw woning goed geïsoleerd hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *