Alles wat je moet weten over de verschillende soorten hagen

Een haag, zoals de Portugese laurier, is een lijn van struiken of bomen geplant in een gebied met als doel bescherming, privacy en esthetische aantrekkingskracht te bieden. Er zijn verschillende soorten hagen beschikbaar, van onderhoudsarme groenblijvende planten zoals buxussen en ligusters, tot bloeiende soorten zoals lavendel en rozen. Of je nu op zoek bent naar een dichte barrière, een windscherm of gewoon een decoratieve omheining, er is altijd een haag die perfect is voor jouw tuin. 

Stijlvolle bescherming voor je huis en tuin

Het hebben van een haag rond je woning biedt tal van voordelen. Het kan fungeren als een filter om geluidsniveaus te verminderen, beschutting te bieden tegen koude wind of een natuurlijke grens te creëren tussen verschillende delen van je tuin. Het kan ook dienen als een habitat voor dieren in het wild; vogels, vlinders en andere kleine wezens vinden voedsel en beschutting in een goed onderhouden haag. Tot slot zijn hagen een aantrekkelijke aanvulling op elke tuin; ze zijn er in alle maten, bladsoorten en kleuren, dus het is gemakkelijk om er een te vinden die past bij je behoeften.

De vier populairste hagen

Hagen zijn een effectieve manier om grenzen in de tuin te stellen, terwijl ze ook groen en een zekere charme bieden. Als het gaat om het kiezen van de juiste haag voor je landschap, zijn er vier populaire opties: Klimop, Buxus Haag, Ligusterhaag en Taxushaag.

Klimop

De klimop heeft veel verschillende soorten zoals de Portugese laurier of Hedera hibernica. Het is een groenblijvende plant die snel groeit, waardoor het een perfecte keuze is voor hagen of klimmuren. Deze winterharde planten kunnen overleven in zowel fel zonlicht als donkere, schamele omgevingen en hebben minimaal onderhoud nodig. Hun dikke bladeren creëren het hele jaar door een prachtig zonnescherm en dienen als een esthetische toevoeging aan elke buitenruimte. De klimop is taai, winterhard en onderhoudsarm – de ideale keuze voor drukke tuiniers die groen gebladerte willen, maar weinig tijd hebben!

Lees tip:  Tips om een grote tuin te onderhouden

Buxus haag

De Buxus Haag, ook bekend als buxus, is een struik met kleine en dichte groenblijvende bladeren die kunnen worden gesnoeid in sierlijke patronen en vormen. Dit type haag vereist consistente zorg en snoeien omdat het relatief snel groeit en overwoekerd kan raken als het wordt verwaarloosd.

Ligusterhaag

De Ligusterhaag is een groenblijvende struik, met lange en brede clusters van bladeren die halfronde structuren vormen wanneer ze in vorm worden geknipt. In tegenstelling tot Buxus Haag is ligusterhaag echter beter bestand tegen begroeiing en heeft het minder frequent onderhoud nodig.

Taxushaag

Taxushaag lijkt meer op een boom dan op een struik, maar het kenmerkende gebladerte maakt het geschikt voor hagen. Met zijn donkergroene naalden en ovale vorm kan een taxushaag een vleugje drama toevoegen aan elke tuin. Het is echter redelijk veeleisend qua zorg, dus zorg dat je tijd over hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *