zonwering

Wonen in Hoogeveen: zonwering

De zon zendt energie uit in de vorm van licht en warmte. De hoeveelheid warmte die de aarde bereikt, wordt “zonne-instraling” genoemd. Wanneer deze energie een voorwerp raakt, kan de energie worden geabsorbeerd, weerkaatst of doorgegeven. De hoeveelheid zonnestraling die op een bepaald moment een bepaalde plaats op het aardoppervlak bereikt, wordt gemeten in Watt per vierkante meter (W/m²).

De hoeveelheid warmte-energie die door zonnestraling wordt doorgelaten hangt grotendeels af van de golflengte (de kleur), omdat verschillende golflengtes verschillend worden geabsorbeerd. UV-lichtstralen met een langere golflengte en sommige infrarode stralen bereiken ons relatief ongehinderd over lange afstanden door onze atmosfeer. Deze onzichtbare vormen van warmte doen planten en dieren groeien, gewassen ontkiemen en verschaffen warmte aan onze huizen. Wij zijn ons niet bewust van de warmte-energie die zij meebrengt, evenmin als wij onze eigen lichaamstemperatuur voelen, maar zij maakt het leven mogelijk.

Echter kan de hoeveelheid UV-stralen die een huis binnenkomt, ook negatieve gevolgen hebben voor de bewoners; langdurige blootstelling brengt mensen in gevaar voor oogbeschadiging, verhoogt het risico op de ontwikkeling van huidkanker en kan leiden tot verbranding als iemand lang genoeg in direct zonlicht is geweest zonder zonnebrandcrème. Bovendien, als er erg veel zonlicht een kamer binnenkomt, zal dit de temperatuur in huis doen stijgen, waardoor de airconditioning harder moet werken, wat leidt tot hogere energierekeningen.

Hoeveel zonlicht krijgt u? Uw huis kan op het noorden georiënteerde kamers hebben waar er ’s zomers bijna geen problemen zijn met oververhitting. Aan de andere kant kan uw huis op het zuiden gericht zijn, en kunnen de lange uren zonlicht die in de zomer door de ramen schijnen, voor ondraaglijke temperaturen zorgen. In dat geval hebt u een zonwerende oplossing nodig om uw huis op een comfortabele temperatuur te houden, natuurlijk het liefst zonder alle gordijnen te hoeven sluiten en het uitzicht te verliezen.

Lees tip:  Tips om alles uit een kalender te halen

De beste oplossing om zonlicht tegen te houden zonder het uitzicht te verliezen, is met speciale doeken die fel zonlicht tegenhouden en u toch naar buiten laten kijken. Dit soort zonwerende oplossingen omvatten rolgordijnen, plissé rolluiken en jaloezieën. Welke optie het beste is voor u huis is afhankelijk van het design van u huis, de ramen die u wilt bedekken en nog veel meer. De beste manier om te beslissen welke zonwering het beste bij u past is om de verschillende opties te vergelijken op een website waar ze verstand hebben van zonwering Hoogeveen, en u goed advies kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *