Wat zijn de tarieven van een aankoopmakelaar

Wat zijn de tarieven van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is een tussenpersoon die je helpt bij het zoeken naar en het onderhandelen over een nieuwe woning. Het is niet verplicht om met een aankoopmakelaar in zee te gaan, maar in bepaalde situaties kan het wel handig zijn. Natuurlijk moet de aankoopmakelaar in Tilburg ook worden betaald voor de diensten die hij levert. Maar wat zijn de tarieven ongeveer?

Wat doet een aankoopmakelaar precies?

Naast dat een aankoopmakelaar je kan helpen bij het vinden van een woning, kijkt hij ook kritisch en objectief naar de staat van de woning. Daarnaast kan hij je wat meer vertellen over de buurt en de lokale woningmarkt. Op basis van die informatie kan hij je adviseren of het verstandig is om de woning aan te schaffen (tegen de opgegeven prijs) of niet. Als je besluit de woning te kopen, begeleidt de aankoopmakelaar je ook bij het in orde maken van alle nodige zaken, zoals de hypotheek en de notariële overdracht. Echter, de belangrijkste taak van de aankoopmakelaar is het onderhandelen over de koopprijs. Als de koopprijs dankzij de onderhandelingen lager uitvalt, en de aankoopmakelaar daarmee zijn tarief heeft terugverdiend, is hij zijn prijs waard. In een oververhitte woningmarkt kan het aantrekken van een aankoopmakelaar er ook voor zorgen dat je kansen op het vinden van een woning worden vergroot. Omdat de aankoopmakelaar veel ervaring heeft met de woningmarkt, kan hij iets makkelijker dan de gemiddelde starter zijn weg vinden.

Hoe zit de tarievenstructuur in elkaar?

Er zijn geen uniforme dienstenpakketten noch tarieven voor aankoopmakelaars. Alles hangt dus af van wat er onderling wordt afgesproken. Let daarom goed op wat je allemaal overeenkomt. Bepaalde aankoopmakelaars hanteren een vast tarief. Meestal zit er een vast dienstenpakket verbonden aan dit tarief. Let dus goed op wat er allemaal is inbegrepen bij dit tarief. Andere makelaars baseren hun tarief op de koopprijs van de woning. In dat geval betaal je de makelaar dus ook meer bij een duurdere woning. Een kritische kanttekening bij dit tarievenstelsel is dat de makelaar hierbij geen intrinsieke motivatie heeft om de koopprijs zo laag mogelijk te laten uitvallen, aangezien juist het tegengestelde in zijn voordeel zou werken. Een andere tarievenstructuur die steeds populairder wordt, is een tarief op basis van het verschil tussen de oorspronkelijke koopprijs en de uiteindelijke prijs na onderhandeling. Bij deze tarievenstructuur geldt: hoe meer de makelaar zijn best doet om de uiteindelijke koopprijs zo laag mogelijk te laten uitvallen, hoe meer hij er zelf aan verdient. In de huidige oververhitte woningmarkt gebeurt het echter niet zo vaak dat woningen beneden hun kostprijs worden verkocht; juist het tegengestelde is vaker realiteit.

Lees tip:  Voordelen van duurzaam en circulair slopen

Bron: aannemersbedrijfbarendrecht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *