timmerman

Wat doet een timmerman?

Volgens het woordenboek is een timmerman ‘iemand die het timmeren als beroep uitoefent’. Dat klopt, maar een timmerman doet wel degelijk meer dan alleen timmeren. Veel mensen denken dat het beroep van een timmerman bestaat uit het hameren van spijkers in hout; ze zijn zich er niet van bewust hoe veelzijdig het vak is. Maar wat doet een timmerman naast timmeren dan nog meer? Hieronder lees je wat een timmerman doet en hoe je zelf een goede timmerman kunt worden!

Welke werkzaamheden verricht een timmerman?

Timmermannen houden zich voornamelijk bezig met het bouwen van houten constructies. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

  • Houten constructies bouwen: Denk aan het skelet van een dak: het draagbalkensysteem. Een timmerman zorgt voor stevigheid en een goede verbinding met het dak zelf. Dit is vooral een klus voor timmermannen die in de bouw werken.
  • Meubelstukken maken: Veel timmermannen hebben plezier in het maken van meubels. Vooral wanneer een meubelstuk op maat gemaakt moet worden, omdat het anders niet in een ruimte past, geeft een timmerman de helpende hand.
  • Naden en aansluitingen afwerken: Bijvoorbeeld met plinten of kit. Veel mensen vinden het fijn als de naden van bijvoorbeeld de vloer netjes zijn afgewerkt. Hier kun je dan ook een timmerman voor inhuren.
  • Ook voor vastgoedonderhoud worden vaak timmermannen ingeschakeld. Zodoende zijn ze ook bij Liber Personeel, een uitzendbureau gespecialiseerd in vastgoedonderhoud, op zoek naar ervaren timmermannen.

Als timmerman zijnde kun je ervoor kiezen om allround timmerman te worden, zodat je veel werkzaamheden kunt verrichten op een mooi niveau. Je kunt je ook specialiseren als bijvoorbeeld betontimmerman, meubelmaker of houtbewerker.

Lees tip:  Blyco.com: groothandel woontextiel

Waar werk je als timmerman?

Als timmerman kun je zowel alleen als in groepsverband te werk gaan. Als je timmerman vacatures ziet die je aanspreken, kun je voor een bedrijf werken. Het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen timmerbedrijf op te zetten. Als timmerman kun je werken in renovatie- of nieuwbouw. Je kunt ook werkzaam zijn bij verbouwingen van woningen of andere panden. Je werk daarom regelmatig op een andere plek.

Wat heb je nodig om timmerman te worden?

Met de mbo-opleiding Timmerman kun je timmerman worden. Tijdens deze opleiding ben je vooral bezig in de praktijk en leer je hoe je met verschillend gereedschap moet werken. Daarnaast leer je ook handige skills. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van tekeningen. Veel bouwwerken worden aan de hand van bouwtekeningen gemaakt. Als timmerman moet je ook secuur te werk kunnen gaan, alle stukken moeten namelijk passend zij. Het komt in sommige gevallen op millimeters aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *