Waarom is een bouwkundige inspectie eigenlijk een must?

Het blijft een belangrijke vraag die veel mensen zich tegenwoordig stellen wanneer ze van plan zijn om over te gaan tot het kopen van vastgoed. Is het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie nu in de praktijk wel of niet een must? Dat potentiële kopers van vastgoed zich deze vraag stellen is eigenlijk niet onlogisch. Het spreekt immers voor zich dat het kopen van vastgoed in de praktijk altijd gepaard gaat met stevige kosten. Ook voor het laten uitvoeren van een bouwkundige controle geldt uiteraard dat er bepaalde kosten dienen te worden betaald. Is het nu in de praktijk wel of niet interessant om ervoor te kiezen om deze extra kosten te maken? Op deze pagina geven we je alvast drie goede redenen waarom een bouwkundige inspectie laten uitvoeren zeker belangrijk is.

1.) Omdat je alleen zo een goed beeld krijgt van de staat van het pand

Voor een aanzienlijk deel van de mensen geldt dat ze tijdens hun leven slechts één keer vastgoed zullen kopen. Dit heeft als gevolg dat het natuurlijk ongelofelijk moeilijk is om hier een bepaalde ervaring mee op te kunnen doen. Het gebrek aan ervaring zorgt er in de praktijk echter niet zelden voor dat kopers van vastgoed voor vervelende verrassingen komen te staan. Niet zelden gaat het hierbij ook niet alleen om praktische, maar ook om nog vervelendere, financiële verrassingen.

Het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie zorgt ervoor dat jij bovenstaande verrassingen kan voorkomen. Dit is het gevolg van het feit dat je een zeer concreet beeld zal krijgen van de actuele staat waar het pand over beschikt. De kans dat je met andere woorden binnen de kortste keren zal worden geconfronteerd met torenhoge, extra kosten is dan ook behoorlijk klein. Dit brengt ons eigenlijk ook al meteen bij het tweede voordeel waar je op kan rekenen.

Lees tip:  Industriële meubels en interieur stijl

2.) Je krijgt een goed beeld van de kosten op korte en (middel)lange termijn

Het feit dat je door een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren kan rekenen op een goed beeld van de actuele staat waar de woning over beschikt zorgt er eveneens voor dat je meteen een goed idee krijgt van de kosten die je mogelijks kan verwachten. Er wordt op dit vlak een inschatting gemaakt door de expert van zowel de kosten op de korte als op de lange(re) termijn. Heb jij dus met andere woorden tot op de laatste euro van je spaargeld in het pand geïnvesteerd? Dan kan je door het laten uitvoeren van een bouwtechnische controle op financieel vlak min of meer op twee oren slapen. Voor veel mensen is dit de doorslaggevende reden om een controle te laten uitvoeren.

Homekeur – Van bouwkundige keuringen tot asbestinventarisaties!

3.) De kosten voor een bouwkundige inspectie liggen echt niet zo hoog

Een niet onbelangrijke struikelblok heeft voor veel mensen te maken met betrekking tot de kosten die moeten worden betaald voor het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie. Dit is het gevolg van het feit dat men vermoedt dat de kosten ongelofelijk hoog zijn gelegen. Dat is echter helemaal niet correct, integendeel. Het is in de praktijk dan ook zo dat deze kosten in het geheel niet opwegen tegen de mogelijke financiële verrassingen waarmee je kan worden geconfronteerd wanneer de controle niet wordt uitgevoerd. Laat de kosten je dus zeker niet tegenhouden om een bouwkundige controle uit te voeren. Dat zou in de praktijk namelijk echt zonde zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *