Voorzetwand bij renovatie of nieuwbouw?

Een voorzetwand kan verschillende functies hebben en kan zowel bij een renovatie als bij nieuwbouw worden toegepast. Hieronder vind je de meest voorkomende redenen om een voorzetwand te plaatsen.  

Visuele aspect

Met een voorzetwand kun je een lelijke, oude muur eenvoudig en snel strak maken. Hierbij is het wel belangrijk dat de muur die je wilt verbergen in goede staat is. Vochtproblemen moeten bijvoorbeeld eerst verholpen worden. Met een voorzetwand kun je daarnaast ook een zolder netjes afwerken tot een fijne leefruimte of een oude kamer snel een moderne look geven.  

Wegwerken van materiaal

Een andere functie van een voorzetwand in het wegwerken van lelijke bedradingen, leidingen en isolatie. Indien nodig kun je een inspectieluik plaatsen, zodat je later nog toegang hebt tot de kabels en schakelaars e.d.  

Isolatie

Een van de belangrijkste redenen voor het plaatsen van een voorzetwand is het verbeteren van geluids- en warmte-isolatie. Tussen de voorzetwand en de bestaande wand kan isolatie worden verwerkt. Bovendien zijn er ook kant-en-klare voorzetwanden te koop waar is isolatie al in is weggewerkt.  

Plaatsen

Er zijn verschillende manieren om een voorzetwand te plaatsen. Zo is het mogelijk om de platen tegen een bestaande muur aan te lijmen. Het voordeel hiervan is dat je op deze manier erg weinig ruimte verliest. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van cellenbetonblokken. Deze blokken zijn isolerend, licht en eenvoudig te verwerken. Voor het plaatsen van cellenbetonblokken is het wel noodzakelijk dat de tussenvloer stabiel en in goede staat is. Een derde optie is het plaatsen van een draagstructuur. Deze methode is vooral geschikt wanneer je nutsvoorzieningen weg wilt werken achter de voorzetwand.  

Lees tip:  Kunstgras laten leggen: hoe werkt het?

Materialen

Wanneer je kiest voor een draagstructuur kun je kiezen voor een draagstructuur van hout, van metaal of van een combinatie van beide. In het geval van metaal is het wel belangrijk om te kiezen voor metaal dat niet roest, bijvoorbeeld verzinkt staal. Houdt er rekening mee dat wanneer je later iets op wilt hangen aan de nieuwe wand, je kiest voor extra versteviging. Wanneer de draagstructuur compleet is moet deze af worden gewerkt met plaatmateriaal. Na het monteren van de platen, kun je de voegen met een voegband afplakken en afwerken met voegspecie. Voordat je de voorzetwand gaat verven moet je een primerlaag aanbrengen. Datzelfde geld overigens ook wanneer je de wand wilt gaan behangen. In het eerste geval kies je voor een schilderprimer, in het tweede geval voor een behangprimer.

Bron: www.in2klussen.nl



Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.