Planten en verplanten in de herfst!

Een tuin blijft je bezig houden, waardoor het eigenlijk ook nooit helemaal af is. Een tuin blijft je bezig houden en is daarom ook nooit echt helemaal af. Sommige planten groeien precies zoals je dat zou willen en sommige zou je het liefst een andere plek in de tuin geven. Het verplaatsen van een plant noemen we verplanten en het ideale moment om dit te doen is in de herfst. In deze blog leggen we je daarom graag uit waarom en hoe je het beste kunt verplanten. Je zult merken door het juiste tuinonderhoud dat je in ieder seizoen optimaal kunt genieten van je tuin.

Waarom in de herfst verplanten?

De meest ideale periode om je planten te verplanten is aan het begin van de herfst. Waarom? Dit is de periode waarin planten tot rust komen en niet meer volop groeien en bloeien. Vanaf november kan het gaan vriezen, waardoor het weer lastig is om de plant uit de grond te halen. In oktober zijn de omstandigheden voor het verplanten van een vaste plant het beste.

Welke planten kunnen verplant worden?

De meeste planten kunnen verplant worden, maar dit is wel afhankelijk van hoe lang een plant al op een bepaalde plaats staat. Staat een plant al jaren op dezelfde plaats? Dan zijn de wortels inmiddels zo verspreid dat het lastig is om alles mee te nemen naar zijn nieuwe plaats. Tijdens het verplaatsen zullen namelijk een aantal wortels afbreken, waardoor de kans groot is dat de plant niet kan aarden op zijn nieuwe plek. Dus bedenk voordat je een plant verplaatst hoelang hij al op zijn plek staat.
Lees tip:  Dit zijn de beste tips bij het overbieden op een huis dat te koop staat

Hoe verplant ik mijn planten?

Het verplanten van je planten is niet iets wat je zomaar even doet. Het is belangrijk dat je goed weet wat je doet en ook is er enige voorbereiding voor nodig. Graag leggen we je het verplanten uit in een aantal stappen.
  1. Bereid de plant voor

Het is belangrijk om de kluit alvast voor te bereiden op de verhuizing. Allereerst graaf je een geul rondom de plant. Hou rekening met een afstand van ongeveer 30 à 40 cm van de stam. Tijdens het graven van deze geul breek je hier en daar waarschijnlijk al een aantal wortels af. Laat de plant daarom nog een aantal weken staan, zodat de wortelkluit de kans krijgt om een aantal nieuwe haarwortels te laten groeien. Deze nieuwe haarwortels vergroten de kans dat de plant op de nieuwe plant kan aarden en zorgen ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen.
  1. Nieuwe plaats voor de plant

Tijdens het verplanten is het belangrijk dat de plant direct naar de nieuwe plek verplaatst kan worden. Graaf daarom alvast een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit. Ook is het belangrijk dat de aarde rondom de plant los zit. Hierdoor geef je de plant meteen de mogelijkheid om zo snel mogelijk zijn wortels te laten groeien.
  1. Graaf de kluit verder uit

Je hebt enkele weken geleden de voorbereiding al getroffen door een geul rondom de plant te graven. Nu kun je de plant verder uitgraven, waarbij je nog steeds moet oppassen voor de wortels. Let vooral op wortels onderaan de kluit. Wanneer de kluit is uitgegraven kun je de plant voorzichtig heen en weer trekken. Zet vervolgens de plant in een emmer, zodat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen.  
  1. Verplaats de plant

Nu kun je de plant verplaatsen naar zijn nieuwe plek. Het gat heb je ook al voorbereid, waardoor je de plant al direct kunt verplaatsen. Plaats de plant in het gat en verspreid daarbij de wortels zoveel mogelijk, maar laat de kluit wel zoveel mogelijk in takt. Vervolgens kun je het gat aanvullen met losse aarde en druk dit stevig aan. Schud ook af en toe met de plant zodat de aarde ook goed tussen de wortels kan komen.
  1. Geef de plant voldoende water

Wanneer de plant op zijn nieuwe plaats staat is het belangrijk dat je hem even flink wat water geeft. Blijft het na het planten droog? Dan is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven. Hou dit dan ook de komende tijd goed in de gaten. Het kan een tijdje duren voordat de plant gewend is aan zijn nieuwe plek. Wanneer een plant is verplant kan het gebeuren dat het voor een deel afsterft. Dit is normaal, omdat tijdens het verplanten een deel van de wortels beschadigd kan zijn.
Lees tip:  Wat mag je verwachten van een bouwtekening huis?

Hulp bij verplanten?

Zoals je wellicht al hebt gelezen komt er veel tijd en geduld kijken bij het verplanten. Heb je het gevoel dat je dit niet alleen kunt, maar wel wat hulp kunt gebruik? Dat is natuurlijk geen probleem. Wij zouden je graag willen adviseren om eens vrijblijvend contact te leggen met 020groen.nl en met hen de mogelijkheden te bespreken.      ]]>

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.