Onkruid tussen je tegels verwijderen

Er zijn verschillende manieren waarmee je onkruid tussen je tegels verwijderen kunt, maar niet elke methode is even effectief. Het kan namelijk heel goed zijn, dat de methode die jij wilt gaan gebruiken, het milieu niet ten goede komt. Hieronder bespreken we enkele veel voorkomende methoden om onkruid tussen tegels te verwijderen. De meest effectieve manier om onkruid tussen tegels te verwijderen blijft handmatig. Verwijder terugkerend onkruid met de hand of gebruik een speciale onkruidbezem of onkruidborstel. Door het onkruid met wortel en al uit de grond te trekken, maak je het een stuk lastiger om weer terug te kunnen groeien. Het zal langer duren alvorens er wat nieuws groeit. Wacht je te lang, dan wordt het onkruid sterker en breken de diepere wortels vaak af als je aan de plant trekt. De wortels blijven dan in de grond zodat het onkruid snel weer opkomt.

Kokend water

Het gebruik van kokend water voor het onkruid tussen je tegels verwijderen is een effectieve en milieuvriendelijke methode. Kokend water werkt goed omdat het niet alleen de plant zelf doodt, maar ook de wortels, waardoor onkruid gemakkelijk te verwijderen is.. Het gebruik van kokend water werkt geweldig voor jong onkruid, het werkt ook voor groter onkruid, maar het kan zijn dat je het een paar keer moet herhalen. Het gebruik van kokend water is echter een tijdrovende klus, dus voor grote oppervlakken is het zeker geen goede optie. In dit geval is het de moeite waard om apparatuur te overwegen die hete stoom gebruikt.

Lees tip:  Cv ketel onderhoud; deze dingen kan je prima zelf doen

Brander

Ook is het mogelijk om onkruid tussen je tegels verwijderen met behulp van gereedschap zoals een gasbrander en elektrische onkruidbrander. Onkruid sterft af bij korte blootstelling aan hoge temperaturen en kan eenvoudig worden verwijderd. Het nadeel van het gebruik van een onkruidbrander is het onvermogen om bij de wortels te komen. Daarom zal onkruid na verloop van tijd terugkeren. Ten slotte is het ook belangrijk dat de temperatuur hoog genoeg is om het onkruid te laten afsterven. Dit geldt vaak niet voor goedkope onkruidbranders.

Voorkomen

Helaas is het nooit helemaal te voorkomen dat onkruid tussen de tegels en planten in je tuin groeit, omdat wind en dieren zoals vogels zorgen voor de verspreiding van onkruidzaden. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om de groei van onkruid tussen tegels te minimaliseren:

Veeg regelmatig je tuin, tuinpaden, oprit of andere bestrating rondom je huis en tuin. Hiermee worden de onkruidzaden verwijderd voordat ze tussen de stenen in onkruid veranderen. Daarnaast verwijder je ook zand en vuil dat als voedingsbodem kan dienen voor onkruid en mos.

Houd ook de rest van de tuin onkruidvrij, zoals je borders, beplanting en gazon. Zo voorkom je dat onkruid zich van daaruit op de tegels en andere bestrating in je tuin kan gaan verspreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *