Lumen & kelvin! Wat is dat?

Lumen is een meting van hoeveel licht wordt gegenereerd – of helderheid – elke lumen straalt ongeveer dezelfde hoeveelheid licht uit als een kaars.

Kelvin vertegenwoordigt de “kleur” (die is gebaseerd op de temperatuur) van het licht.

Bioluz LED’s zijn zo vervaardigd dat onze 2700K (2700 Kelvin) lampen qua kleur bijna identiek zijn aan gloeilampen. De 3000K-lampen zijn ontworpen om te passen bij halogeenlampen.

Veel merken verkopen lampen met een hogere Kelvin (4-5000) met minder lumen om ze helderder te laten lijken. LED produceert de juiste kleur lampen met uitzonderlijk heldere, energiezuinige LED’s, zodat je de kleur en helderheid krijgt die je gewend bent zonder het harde effect van hogere kleurtemperaturen.

Wanneer je gloeilampen koopt, vergelijk je lumen om er zeker van te zijn dat je de hoeveelheid licht of helderheid krijgt die je wilt.

Koop lumen, geen watt

In het verleden kochten we gloeilampen op basis van hoeveel energie of watt ze gebruiken. Maar nu is het logischer om lampen te kopen op basis van hoeveel licht ze geven.

Denk bij het kopen van gloeilampen na over de gewenste helderheid door lumen te vergelijken in plaats van watt. Een lumen is een maat voor de hoeveelheid helderheid van een gloeilamp – hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de gloeilamp. Bekijk hier alle Lampen24 kortingscodes.

Wat is een lumen?

Lumens meten hoeveel licht je krijgt van een lamp. Meer lumen betekent dat het een helderder licht is; minder lumen betekent dat het een dimmer licht is.

De helderheid of lumen niveaus van de lampen in huis kunnen sterk variëren, dus hier is een  vuistregel:

  1. Als je een gloeilamp van 100 watt (W) wilt vervangen, zoek je naar een lamp die  ongeveer  1600 lumen geeft. Wil je iets dimmers, ga dan voor minder lumen; als je de voorkeur geeft aan helderder licht, zoek dan naar meer lumen.
  2. Vervang een 75W lamp door een spaarlamp die je ongeveer 1100 lumen geeft
  3. Vervang een lamp van 60 W door een spaarlamp die je ongeveer 800 lumen geeft
  4. Vervang een 40W lamp door een spaarlamp die je ongeveer 450 lumen geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *