woning meten conform NEN2580

Laat je woning meten conform NEN2580

De gebruiksoppervlakte wonen is voor elke woning een belangrijke specificatie. Met deze term wordt namelijk in vierkante meters (m2) de oppervlakte van een woning aangegeven. Het aantal m2 heeft veel invloed op de vraagprijs van je woning. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat elke woning conform dezelfde meetinstructie wordt gemeten.

Voorkom misverstanden over het gebruiksoppervlakte

Om geen appels met peren te vergelijken is het ontzettend belangrijk dat alle woningen op met dezelfde regels worden gemeten. Als woningen niet op dezelfde manier gemeten zijn, dan ben je appels met peren aan het vergelijken. Om deze reden is ook de meetinstructie NEN2580 ontstaan. Deze gestandaardiseerde meetinstructie zorgt ervoor dat alle woningen en panden conform dezelfde regels gemeten worden.

Laat je woning altijd meten conform NEN2580

Wist je dat bij alle woningen op Funda.nl het woonoppervlak gemeten is conform de NEN2580? Deze gestandaardiseerde meetinstructie zorgt ervoor dat het geen verschil maakt of persoon A of persoon B de woning meet. Als beide de woning meten volgens de NEN2580, dan moeten ze hetzelfde meetresultaat krijgen. In de NEN2580 norm is vastgelegd hoe oppervlakten en inhouden gemeten moeten worden. Is de oppervlakte van een woning gemeten via deze meetinstructie? Dan spreekt met over gebruiksoppervlakte wonen.

Ook bij het laten opstellen van een officieel taxatierapport moet je woning gemeten worden volgens de regels van de NEN2580. Wil je weten wat het gebruiksoppervlakte van je woning is? Dan is het verstandig om een NEN2580 meting aan te vragen.

Is de NEN2580 verplicht?

Per 1 januari 2022 dienen gemeenten op basis van de Woningwet de oppervlakte van hun vastgoed laten meten conform de NEN2580 methodiek. Voor woningcorporaties is geldt deze verplichting al vanaf 31 december 2021.

Lees tip:  Tips om je huis op een slimme manier te beveiligen

Het verplichten van de NEN 2580 heeft als doel om een transparante en uniforme waardering mogelijk te maken. Zodat er geen misverstanden over de inhoud en oppervlakte van vastgoed kan ontstaan. Omdat de waarde van vastgoed voor een groot deel wordt bepaald door de oppervlakte is de NEN2580 een must om de waarde te bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *