Kweekverlichting gebruiken

Kweekverlichting

Wat is kweekverlichting?

Heb je het idee om te gaan kweken, maar wil je niet afhankelijk zijn van de zon? Dan is kweekverlichting ideaal voor jou. Het gebruiken van kweekverlichting heeft namelijk verschillende voordelen namelijk:

  • Sterke plantengroei
  • Helpt het fotosynthese proces
  • Geen ultraviolet straling
  • Lange levensduur
  • Zuinig

Kweekverlichting heeft dus meerdere voordelen voor jou en de plant. De lamp straalt geen ultraviolet licht uit, dit is belangrijk bij het kiezen van kweekvelrichting. Een plant kan namelijk niet tegen teveel UV straling. Een plant heeft wel een mechanisme om UV licht tegen te houden, maar constante straling heeft een nadelig resultaat op de groei van de plant.

Kweekverlichting aansluiten

De kweekverlichting is eenvoudig te installeren. Bij de groeilamp krijg je namelijk een Armatuur kit, hiermee kun je de lamp gemakkelijk aan het plafond hangen. Op deze wijze creëer je voldoende licht voor de plant. 1 groeilamp is al voldoende voor een oppervlakte van 2 m2. De Groeilamp zelf is makkelijk aan te sluiten, deze kan door de lange kabel van 3m ergens in het stopcontact worden gezet. Tip: Om het effect zo goed mogelijk te houden, hangt de lamp het beste op een halve tot 1 meter van de planten.

Het gebruik van kweekverlichting

Een plant heeft niet constant licht nodig, de plant heeft ook donkere periodes nodig. Overdag door kweekverlichting en zonlicht maakt de plant energie aan voor fotosynthese. In de donkere periodes breekt hij deze energie af voor de groei en bloei van de plant. Een donkere periode is dus net zo belangrijk als de lichte periodes. Hoeveel van beide er nodig is verschilt per plant. Elke plant heeft dus een ander lichtschema nodig. Als de plant teveel licht op neemt kan de plant uitdrogen, om dit te voorkomen is een schaduwdoek handig. Dit voorkomt dat de kas niet oververhit raakt en dat de planten niet uitdrogen.

Lees tip:  Is een lichtstraat alleen geschikt voor een plat dak?

Waarom zelf planten kweken?

Er zijn verschillende redenen om te beginnen met kweken. Het kweken van planten is een rust moment, in de meeste gevallen maakt het je hoofd helemaal leeg. Verder zijn er nog meer redenen:

  • Verse groenten/fruit is vaak het lekkerst
  • Leuke hobby voor tijdverdrijf
  • Een groentetuin geeft kracht aan je lichaam en geest
  • Goed voor de natuur

Wat heb je nodig om te kweken?

Om te beginnen met kweken heb je natuurlijk een goede omgeving nodig. Het gemakkelijkst is dit te creëren door middel van een Hobbykas. Een kas beschermt de plant tegen kou en heftige wind. Nog een voordeel van een tuinkas is dat de warmte hierin langer bewaard wordt. Voor nog meer voordelen kun je ook hier terecht. Om de tuinkas compleet te maken is het handig om een zogenaamde broyeur te maken voor de afvoer van het water. Dit is een systeem waarbij het water wordt afgevoerd in de grond of terug in een regenton om water te besparen. Zoals eerder genoemd kweekverlichting in de kas. Groeilampen ophangen om de groei van de plant te bevorderen. Naast licht heeft de plant ook ventilatie nodig, Dit kan simpelweg met een deur openhouden of eventueel ramen openhouden wanneer deze aanwezig zijn. Waait het te hard of verlies je teveel warmte, kun je dit tegenhouden door de ramen op slechts een kiertje open te houden. Tip: Kweken is een leerproces, het gaat niet meteen de eerste keer goed maar blijf volhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *