Kamerplanten verzorgen in de winter

Wanneer de winter voor de boeg staat, wil je voorbereid zijn zodat je er optimaal van kunt genieten. Je kunt daarbij onder andere denken aan het beschermen van je tuin en tuinplanten, zodat deze de winter ook doorstaan. Binnen kun je het huis gezellig aankleden, omdat jij zelf hier waarschijnlijk de meeste tijd gaat doorbrengen. Gezellige decoratie, kaarsen en kamerplanten kunnen hierbij helpen. Echter, veel mensen weten niet dat je kamerplanten in de winter ook andere behoeftes hebben. Om ook je kamerplanten de winter door te slepen moet je de verzorging namelijk aanpassen op de behoefte van de plant!

Een winterrust voor je kamerplanten

Vanaf de lente, tijdens de zomer en tot de herfstperiode heb je je kamerplanten zien groeien. Er zijn nieuwe bladeren en takken aan gekomen en je hebt ze misschien wel moeten verpotten. Net zoals de seizoenen invloed hebben op de planten die buiten staan, merken je kamerplanten dit ook. Zo is er in de winter een stuk minder daglicht. De kamerplanten die leven op daglicht, zullen dit natuurlijk ook merken en daardoor een stuk minder energie krijgen. Ze komen in een soort winterrust en je zult merken dat ze minder hard groeien. Het is dan ook belangrijk dat jij je kamerplanten op een andere manier verzorgt dan wanneer het hoogzomer is en de zon dagelijks in huis schijnt.

Pas de hoeveelheid water aan

Wanneer er minder licht is, heeft een kamerplant ook minder water nodig. Het is dus belangrijk dat je in de herfst en winter minder water geeft dan in de zomer en lente. Voordat je je planten water geeft is het dan handig om eerst even te controleren of de grond goed droog is. Wanneer je de hoeveelheid water die jij je kamerplant geeft niet aanpast, kan het zijn dat je te veel water geeft en je plant langzaamaan verdrinkt. Heb je cactussen in huis? Deze kun je in de winterperiode zelfs helemaal droogzetten!

Lees tip:  Maak je Grasmaaier Zomerklaar in 3 Simpele Stappen

Kamerplanten houden niet zo van de verwarming

Wanneer het kouder buiten wordt, zetten we lekker de verwarming aan. Dit vinden wij zelf heel fijn, maar dit kunnen je planten wat minder leuk vinden. Vooral de planten die dicht naast de verwarming of boven de verwarming staan kunnen hier last van hebben. Kamerplanten met stevige en grote bladeren kun je dan beter even een ander plekje geven. Cactussen kunnen deze warmte wel aan, maar zorg wel dat ze niet direct op de verwarming staan.

De luchtvochtigheid in huis veranderd ook wanneer de verwarming weer aan staat. Deze wordt dan een stuk lager en de tropische planten kunnen hier last van krijgen. Een van de makkelijke manieren om hier iets aan te doen is om een bakje water op de verwarming te zetten of aan de verwarming te hangen. Ververs het water wel regelmatig.

Winterstop voor plantenvoeding

Doordat je kamerplanten in de winter minder hard groeien, hebben ze ook minder voedingsstoffen nodig. Zo kun je in de winter dus prima stoppen met plantenvoeding. Wanneer je dit namelijk wel blijft doen, kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dit kan de wortels van je plant aantasten. Je kunt dus beter even een pauze nemen en weer beginnen in het voorjaar. Ben je nog op zoek naar kamerplanten voor de winter? Neem dan eens een kijkje naar de kamerplanten van Bloomique!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *