Houten vloeren: in de lak of in de olie?

Wat is beter voor houten vloeren- geolied of gelakt? Dit is een vraag die u zich vroeg of laat onvermijdelijk zult stellen bij de keuze van een houten vloer. Er is echter geen juist antwoord op deze vraag. Want beide oppervlaktebehandelingen hebben hun voor- en nadelen.


Welke keuze je maakt, is in feite puur een kwestie van smaak. Gelakte en geoliede houten vloeren hebben bepaalde verschillen in eigenschappen en textuur, die op hun beurt weer tot uiting komen in verschillende voor- en nadelen. Een geoliede houten vloer is iets gevoeliger, vergt iets meer onderhoud, maar is natuurlijker en van een hogere kwaliteit. Welke afwerking voor u het beste is, hangt dus af van wat voor u het belangrijkst is op het gebied van uw vloerbedekking.

Waarom is een oppervlaktebehandeling van houten vloeren belangrijk?

De vraag naar de optimale oppervlaktebehandeling van houten vloeren is minstens even relevant als de keuze voor massief of afgewerkt hout, zwevende of verlijmde plaatsing, de houtsoort of het ontwerp van de vloer. Dit komt omdat het een houten vloer zijn typische uiterlijk geeft en hem ook beschermt tegen vuil, vocht en slijtage. Het oppervlak kan worden behandeld met vernis, olie of was, hoewel in het recente verleden steeds minder vaak vloeren met was worden behandeld. Er is geen eenduidig antwoord op welke methode het beste is. De beslissing hangt af van de individuele voorkeuren en de slijtage van de vloer, aangezien er enkele belangrijke verschillen zijn tussen geolied en gelakt.

Afdichting versus impregnatie – het doorslaggevende verschil tussen lak en olie

Het belangrijkste verschil tussen geolied en gelakt is het effect op het oppervlak. Bij behandeling met olie wordt het hout geïmpregneerd. De poriën van het hout blijven open en het materiaal kan ademen. Bij gelakte vloeren daarentegen is het oppervlak volledig verzegeld. De vernis vormt een extra beschermende laag en sluit de poriën van het hout.

Lees tip:  Het positieve effect van sporten op het immuunsysteem

1. bescherming
Gelakte vloeren worden over het algemeen als resistenter en robuuster beschouwd dan geoliede vloeren. De extra beschermlaag van de vernislaag beschermt de vloer beter tegen vuil, vocht en slijtage. In vergelijking daarmee kan een geoliede vloer sneller tekenen van slijtage en beschadiging vertonen, omdat deze direct op het oppervlak inwerken.

2. reiniging
Het logische gevolg van de hogere weerstand tegen vuil en vocht is dat gelakte vloeren over het algemeen gemakkelijker te reinigen zijn. Naast de droge reiniging met een geschikte stofzuiger of bezem is een regelmatige vochtige dweil met water en een zacht schoonmaakmiddel over het algemeen voldoende.

Voor een geoliede houten vloer wordt daarentegen aanbevolen om een speciale houten vloerzeep met hervettende ingrediënten toe te voegen aan het dweilwater. Dit vergemakkelijkt niet alleen de verwijdering van vuil, maar zorgt ook voor de nodige zorg voor het oppervlak tijdens elk reinigingsproces. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig een olieverfrisser te gebruiken om de bescherming te behouden.

3. onderhoud
Sporen van dagelijkse slijtage kunnen niet volledig worden vermeden, zelfs niet als de vloer zorgvuldig wordt gereinigd. Dit geldt voor zowel gelakte als voor geoliede vloeren. Er is echter een verschil in hoeveel moeite er nodig is voor het onderhoud. De professionals van Bax Houthandel vertellen u graag nog meer over hun producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *