waterschade verzekering

Het afsluiten van een geschikte waterschade verzekering

Eén van de meest vervelende vormen van schade waar je in huis mee kan worden geconfronteerd is waterschade. Toch is het zo dat heel wat mensen op een bepaald moment met een dergelijke vorm van schade in of aan hun woning worden geconfronteerd. Gelukkig is het mogelijk om deze schade te laten dekken door middel van een zogenaamde waterschade verzekering. Wil jij ook graag dat deze schade wordt verzekerd? Weet je echter niet zeker of dat standaard het geval is bij bijvoorbeeld de inboedelverzekering of de opstalverzekering waarover je beschikt? Dan moet je, je zeker en vast even gaan verdiepen in de informatie die je hieronder terug kan vinden.

Wat is een waterschade verzekering?

Een waterschade verzekering is een verzekering die schade als gevolg van wateroverlast dekt. In principe is het zo dat deze verzekering in verschillende vormen voorkomt. Zo is er natuurlijk het onderdeel waterschade dat je aantreft in niet alleen je inboedelverzekering, maar ook in je opstalverzekering. Dat is echter niet alles. Daarnaast zijn er op de verzekeringsmarkt ook tal van verschillende andere soorten waterschade verzekeringen terug te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de overstromingsverzekering. We zouden dus eigenlijk kunnen concluderen dat de waterschade verzekering vooral een verzamelnaam is voor verschillende verzekeringen die betrekking hebben tot het dekken van schade als gevolg van wateroverlast.

Wat maakt een waterschade verzekering zo belangrijk?

Het afsluiten van een waterschade verzekering kan omwille van meerdere redenen ongelofelijk belangrijk zijn. In eerste instantie is het natuurlijk zo dat waterschade op verschillende manieren kan worden gerealiseerd. Daarnaast dient er ook rekening mee te worden gehouden dat schade als gevolg van wateroverlast ongelofelijk veel gevolgschade met zich mee kan brengen. Een lek kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat complete muren gestript moeten worden of dat er een volledige vloer opengebroken moet worden. De impact van waterschade mag je dus zeker niet onderschatten.

Lees tip:  Welke aanhanger kopen?

Wat wordt er niet verzekerd door een waterschade verzekering?

Het is natuurlijk extreem belangrijk om te weten wat er door je waterschade verzekering allemaal wel en vooral allemaal niet wordt verzekerd. Daarbij moet er aldus altijd rekening worden gehouden met het feit of de schade valt onder de opstalverzekering of onder de inboedelverzekering. Dit wordt uiteraard bepaald aan de hand van de zaken waar de waterschade grip op heeft gekregen. In ieder geval is het belangrijk om te weten dat schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een openstaand raam tijdens een flinke regenbui niet wordt verzekerd. De verzekeraar is op dit vlak van mening dat jij en niemand anders verantwoordelijk bent voor het open laten staan van het raam.

Naast bovenstaande moet je er ook rekening mee houden dat schade als gevolg van bijvoorbeeld een overstroming niet wordt verzekerd door het merendeel van de inboedel- en / of opstalverzekeringen. Wel is het mogelijk om ervoor te kiezen om een speciale Overstromingsrisico verzekering af te sluiten. Bovendien is het zo dat je nog kan rekenen op een extra compensatie, ook wanneer je geen waterschade verzekering hebt afgesloten. Dit kan gebeuren door de overheid door middel van de Wet Tegemoetkoming Schade. Hier kan je dus ook rekening mee houden.

Is lekkage verzekerd door een waterschade verzekering?

Misschien wel de vaakst gestelde vraag met betrekking tot de waterschade verzekering heeft te maken met het feit of ook een lekkage is verzekerd of niet. In het merendeel van de gevallen geldt voor verzekeraars dat ze een lekkage met leidingwater doorgaans wel vergoeden. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om:

  • Schade als gevolg van een lekke CV-leiding;
  • Schade aan een leiding die zich in de badkamer muur bevindt;
Lees tip:  De vergeten plekken in huis: de hal en overloop

Een belangrijke reden om te kunnen genieten van een dekking voor waterschade als gevolg van een lekkage is terug te vinden in het onvoorziene aspect. Dat is een belangrijk gegeven, maar wat betekent dit nu precies? Zeer eenvoudig. Neem nu bijvoorbeeld dat je er op een bepaald moment voor kiest om een gat in de muur te boren. Je boort daarbij echter per ongeluk in één van de waterleidingen. Dan zal de waterschade als gevolg van deze handeling niet worden verzekerd door de waterschade verzekering die je hebt afgesloten. Ook wanneer je vergeet om bijvoorbeeld de buitenkraan af te tappen wanneer het vriest met schade als gevolg zal je verzekeraar meer dan waarschijnlijk geen dekking willen verlenen voor deze geleden schade.

De waterschade woonverzekering, de beste keuze?

Veel mensen stellen zich de vraag welk type waterschade verzekering ze nu precies moeten afsluiten. In ieder geval wordt het aan huurders altijd aangeraden om de inboedelverzekering af te sluiten. Voor eigenaars geldt dat ze er goed aan doen om zowel de inboedel- als de opstalverzekering af te sluiten. Voor beide verzekeringen geldt dat er ook een stukje waterschade verzekering in is terug te vinden. Daarenboven is het zo dat je er ook voor kan kiezen om een woonverzekering af te sluiten. In dat geval ben je doorgaans het best verzekerd tegen verschillende vormen van waterschade.

Hoe besparen op de kosten van je waterschade verzekering?

Wil je graag de kosten kunnen drukken die zijn verbonden aan je waterschade verzekering? Dat kan. Door rekening te houden met de onderstaande bespaartips wordt de periodieke kostprijs van deze verzekering voor jou een behoorlijk stuk betaalbaarder gemaakt.

1.) Vergelijken is altijd de boodschap

Kunnen genieten van de laagst mogelijke verzekeringspremie voor je waterschade verzekering is in de praktijk alleen maar mogelijk wanneer je een grondige vergelijking gaat uitvoeren. Voor heel wat mensen geldt echter in de praktijk dat ze dit niet doen. Zij kiezen er dan ook gewoon voor om de verzekering bij hun vertrouwde verzekeraar af te sluiten. Uiteraard is dit een mogelijkheid, alleen zal je dan meer dan waarschijnlijk niet kunnen rekenen op de interessantste verzekeringspremie.

Lees tip:  Voordelen van duurzaam en circulair slopen

2.) Probeer je verzekeringen te combineren

De kans is ongelofelijk groot dat je ervoor zal willen kiezen om niet zomaar alleen een waterschade verzekering af te sluiten voor je woning. In het merendeel van de gevallen kiezen mensen dan ook voor het afsluiten van meerdere verzekeringen zodat ze kunnen rekenen op een optimale dekking. Is dat ook het geval bij jou? Overweeg dan zeker en vast om een bundel af te sluiten bestaande uit de verschillende verzekeringen. Op die manier zou je zomaar een kwantumkorting kunnen claimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *