Gezond verwijderen van mineralen in water

Gezond verwijderen van mineralen in water

Als je op zoek bent naar waterontharders en de voordelen ervan wil weten, dan ben je wellicht geïnteresseerd  in een op zout gebaseerde waterontharder. Deze ontharder gebruikt een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd om de mineralen die hard water veroorzaken te verwijderen. Deze mineralen omvatten calcium en magnesium.

Hoe werkt het?

Een typische op zout gebaseerde ontharder bestaat uit twee tanks. Eén tank heeft een doseerklep erop en zit vol met kleine harsbolletjes. Deze tank wordt de harstank genoemd. De andere tank bevat een pekelmengsel van zout en water. Deze tank wordt de pekeltank genoemd.

Hard water stroomt in de harstank. De harsparels verzachten vervolgens het water door de hardwatermineralen te verwijderen. Het nieuw ontharde water wordt vervolgens naar jouw huis gestuurd zodat je ervan kunt genieten.

De harskorrels kunnen maar zoveel calcium- en magnesiummineralen verzamelen voordat ze moeten worden schoongemaakt. Daar is de pekelbak voor. Om de paar dagen wordt het zout- en watermengsel uit de pekeltank naar de harstank gestuurd, waar het natrium de hars reinigt en vervolgens wordt weggespoeld.

Wat is een zoutvrije waterontharder?

De uitdrukking zoutvrije waterontharder is een beetje een verkeerde benaming. Dit komt omdat zoutvrije waterontharders het water technisch niet ontharden. In plaats daarvan conditioneren ze het water door de calcium- en magnesiumionen te kristalliseren om te voorkomen dat ze kalk vormen in een leidingsysteem. Een zoutvrije waterontharder zou dus eigenlijk een waterontharder zonder zout moeten worden genoemd.

In tegenstelling tot een op zout gebaseerd systeem, bestaat een zoutvrije waterconditioner uit slechts één tank met kleine stukjes kalium. Wanneer het harde water door het kalium stroomt, kristalliseert een chemische reactie de calcium- en magnesiumdeeltjes. Vervolgens wordt het water teruggestuurd naar jouw leidingsysteem, waar het geen kalk kan vormen.

Lees tip:  De mooiste kerken van Europa

Het probleem is dat wanneer het water jouw leidingsysteem verlaat en zuurstof raakt, de calcium- en magnesiumdeeltjes loskomen van de waterdruppels en nog steeds grote schade aanrichten in jouw huis. Veel van de problemen in verband met hard water zullen dus waarschijnlijk nog steeds voorkomen.

Voordelen 

Waterontharders op zoutbasis verwijderen mineralen uit hard water volledig. Als gevolg hiervan elimineren ze veel van de problemen die gepaard gaan met hard water. Er zijn verschillende soorten zoutvrije waterconditioners, variërend van eenvoudige filters tot elektromagnetische ruimtetijdperksystemen.

De meest effectieve soort die zich richt op hard water, maakt gebruik van een technologie die nucleatie-ondersteunde kristallisatie wordt genoemd. Terwijl water door een laag media gaat die bestaat uit kleine plastic bolletjes, blijven de calcium- en magnesiumionen aan de kiemplaatsen op de bolletjes plakken. Daar vormen ze microkristallen die van de kraal afbreken wanneer ze een bepaalde grootte bereiken. 

Omdat deze microkristallen door leidingen en andere waterverbruikende apparaten gaan, kunnen ze bestaande kalkaanslag verminderen omdat ze de calcium- en magnesiumionen aantrekken. Een zoutvrije waterconditioner heeft geen elektriciteit nodig en produceert geen afvalwater. Als je meer wil weten, kijk dan op h2opro.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *