modern building against blue sky

Gevelreiniging zorgt voor een opgefrist huis

Wie door een nieuwbouwwijk wandelt valt vaak gelijk op hoe fris de pas gebouwde huizen er uit zien, met hun rood- of geelachtige bakstenen. Wat veel mensen hierbij vergeten is dat ook de grauwige panden uit de jaren ’60 en ’70 er ooit zo nieuw en fris uit zagen. Met behulp van goede gevelreiniging laat je je huis er tientallen jaren jonger uitzien, en krijgt je woning weer een hele andere aanblik.

Waarom gevelreiniging nodig is

De gevel van je huis staat het hele jaar door bloot aan de elementen. Zon, vorst en regen zorgen allemaal voor verkleuringen van je stenen. Daarnaast gaan roet en stof van bijvoorbeeld het verkeer zich in de loop der jaren ophopen in de microscopisch kleine gaatjes in het metselwerk. Tenslotte zijn er nog de mossen en algen die zich maar wat graag op bakstenen nestelen, en zorgen voor groene of grauwe plekken op je gevel.

De verschillende schoonmaaktechnieken in een notendop

Allereerst kun je natuurlijk overwegen om zelf met een schuurspons en een emmer water aan de slag te gaan. Met schoonmaakazijn en groene aanslagreiniger kun je zelf prima de meest oppervlakkige vervuiling weghalen, al kan dit nog best een karwei zijn. Behalve dat je best moe wordt van een middagje schrobben zitten er ook serieuzere risico’s aan het zelf reinigen van je gevel. Zo beschadig je al snel de voegen tussen de bakstenen, wat niet alleen een lelijke muur tot gevolg heeft maar ook kan leiden tot lekkages en een slechtere isolatie.

Wanneer je woning echter al wat ouder is volstaat een middagje zelf boenen vaak niet. Professionele gevelreinigers maken gebruik van verschillende technieken, die hieronder kort beschreven staan.

Lees tip:  Houtkachel kopen: waar op letten?

Stoomcleaning

Bij stoomcleaning wordt met hete stoom gewerkt, waarbij de muur blootgesteld wordt aan het zogenaamde thermoshock effect. Hierbij worden roetaanslag en mossen in de hete stoom losgeweekt van de stenen muur. Bovendien dringt de stoom diep door in de gaatjes en kiertjes in de bakstenen zelf. Stoomcleaning kan veilig worden uitgevoerd en worden herhaald, zonder dat dit schade toebrengt aan het metsel- en voegwerk.

Zandstralen

Stoomcleaning werkt helaas alleen wanneer je gevel nog niet al te vervuild is. Bij diepere verontreiniging wordt vaak dan ook gebruik gemaakt van een andere manier van gevelreiniging. Zoals de naam al aangeeft wordt bij zandstralen gebruik gemaakt van kleine korreltjes zand, die worden gemengd met water. Vervolgens wordt de gevel met deze vloeistof schoongespoten. Doordat dit spuiten onder hoge druk gebeurt is de kans aanwezig dat de gevel lichtelijk wordt aangetast. Een ervaren gevelreiniger weet echter hoe dit risico zoveel mogelijk te beperken. 

Luchtgommen

Een derde populaire manier van gevelreiniging is luchtgommen. Bij luchtgommen worden lucht en een schuurmiddel onder hoge druk op de gevel gespoten, waarbij lagen vuil als het ware van de muur worden gegumd. Doordat het schuurmiddel bij luchtgommen fijner is dan bij zandstralen, brengt luchtgommen minder schade toe aan de gevel dan zandstralen. Wel is luchtgommen een vrij arbeidsintensieve manier van gevelreiniging. Daarnaast is voor ernstige vervuiling vaak een agressievere methode vereist, wat in de praktijk vaak neerkomt op zandstralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *