beregening

Gebruik het juiste materiaal voor de beregening

Een goede beregeningsinstallatie is in deze tijden een bijzonder waardevol hulpmiddel in de strijd tegen de alsmaar droger wordende lentes en zomers. Als de regen uitblijft, zal je zien dat de planten snel hun kracht verliezen en de kopjes laten hangen. Sneu voor een tuin, funest voor een akker. En daarom willen steeds meer mensen een beregeningsinstallatie aanleggen, zodat er gebruik gemaakt kan worden van een natuurlijke waterbron en hiermee de planten en gewassen het broodnodige water kunnen ontvangen. Prima idee, maar gebruik wel de juiste materialen.

Een goede pomp is het halve werk

Beregeningspompen komen natuurlijk in allerlei variaties, omdat elke installatie zijn eigen wensen heeft. De ene pomp beschikt over veel kracht en kan zodoende grote lappen grond in een keer van een pets water voorzien, terwijl andere pompen juist veel subtieler te werk gaan en vooral geschikt zijn om kleine tuinen mee te beregenen. Daarom is het goed om je van tevoren even in te lezen en desnoods een expert in de arm te nemen. Dan weet je namelijk precies wat je nodig hebt en zit je straks niet met een te zware of te zwakke pomp. Deze pompen halen het water uit een natuurlijke bron, denk aan oppervlaktewater of grondwater, en brengen dat water vervolgens omhoog, waarna het over de planten en gewassen wordt verdeeld. 

Leidingen en koppelingen op elkaar afstemmen

Dat water moet vervoerd worden door leidingen en het is belangrijk dat die leidingen tegen een stootje kunnen. Ze liggen vaak onder de grond, wat betekent dat ze al snel kunnen blootstaan aan vorst en druk van buitenaf. Daarom moeten ze kwalitatief hoogwaardig zijn en goed onderhouden worden. En wie kiest voor bepaalde leidingen, kan ook het beste kiezen voor een beregening koppeling die daarbij hoort. Is je leiding van merk A, dan is het slim om de koppeling ook van merk A te laten zijn. Dan weet je namelijk zeker dat beide onderdelen op elkaar zijn afgestemd en zal je niet te maken krijgen met een koppeling niet niet helemaal lekker past of een leiding die gaat lekken. Doe je dit goed, dan heb je straks een installatie die geen druppel water verspilt.

Lees tip:  Hier moet je op letten bij de aanschaf van een aluminium schuifpui

De sproeiers hebben hun eigen kracht

Het water wordt uiteindelijk via sproeiers over het land verdeeld en deze sproeiers komen natuurlijk ook in verschillende sterktes. Zo zijn er sproeiers die bedoeld zijn om flink wat kracht te leveren en sproeiers die kleine straaltjes geven. De krachtige sproeiers zijn goed geschikt voor bijvoorbeeld golfbanen of akkers, terwijl de minder krachtige varianten het juist prima doen in een kleine tuin. Uiteindelijk zijn ze allemaal voor hetzelfde werk ontworpen, maar is de een gewoon steviger dan de ander. Bepaal daarom goed van tevoren hoe groot het oppervlak is dat besproeid moet worden. Dat kan je gewoon uitmeten en vervolgens je sproeiers hierop afstemmen. Elke sproeier heeft namelijk z’n eigen reikwijdte en door te bepalen hoe groot die reikwijdte moet zijn, kan je een stuk gerichter gaan zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *