Een gevelkachel ja of nee?

gevelkachel is een veelgebruikt alternatief om ruimtes te verwarmen waar geen centrale verwarming aanwezig is. Daarbij valt te denken aan oudere woningen, zomerhuisjes of stacaravans.

Hoe werkt een gevelkachel

Een gevelkachel wordt geplaatst op de binnenmuur aan de gevelzijde, dit kan uiteraard de voorgevel maar ook de zijgevel zijn. Door een gat te boren in de buitenmuur kan er zuurstof naar binnen worden gezogen, nodig voor een optimale verbranding, en kan rookgas afgevoerd worden. Hiermee ontstaat een gesloten verbrandingssysteem waardoor het risico op koolmonoxide in de ruimte uitgesloten is. De gevelkachel wordt altijd op gas gestookt, wat inhoudt dat er een gasleiding gelegd moeten worden naar de plekken waar de gevelkachel gewenst is.

De voordelen van een gevelkachel

Ook gevelkachels gaan met hun tijd mee, zo worden ze steeds zuiniger en compacter, en kan het verwarmen van een ruimte steeds gelijkmatiger plaatsvinden door de inbouw van een ventilator in de gevelkachel. Technieken als een timer, en een elektronische warmteregeling zorgen ervoor dat de gevelkachel erg comfortabel is in gebruik. Een ander voordeel is de prijs, de aanschaf van een goede gevelkachel, en het eventueel aanleggen van een gasleiding weegt niet op tegen de kosten van een complete cv installatie. Helemaal bij tijdelijk gebruik van de ruimte(s) is de keuze voor een gevelkachel niet moeilijk.

De nadelen van een gevelkachel

Een belangrijk nadeel van een gevelkachel is het rendement, dat ligt een stuk lager dan bij een conventionele cv installatie, en het gasverbruik aanzienlijk hoger. Veel van de opgewekte warmte verdwijnt door het gat naar buiten, los van het feit dat het een nadelig effect op uw gasrekening heeft, is het ook schadelijk voor het milieu. Ook is een gevelkachel storingsgevoeliger in vergelijk met een gewone cv installatie, daarom is goed en regelmatig onderhoud essentieel, dit om te voorkomen dat op het moment dat u de kachel nodig heeft hij niet aanslaat en u in de steek laat. Ook wordt veelal de lucht in de verwarmde ruimte als droger ervaren.

Lees tip:  Wanneer een verhuisbedrijf Den Haag inschakelen?

Een gevelkachel wel of niet?

Als u de keuze en de financiële ruimte heeft dan is een ‘gewone’ cv installatie voor een woonhuis te verkiezen boven een gevelkachel. Het is efficiënter in gebruik in combinatie met een hoger rendement, daarnaast is het gevoel van behaaglijkheid groter. Gebruikt u de te verwarmen ruimte maar tijdelijk, zoals in een zomerhuisje of stacaravan dan is een gevelkachel een veel betere keuze. Het gebruik van de gevelkachel zal niet heel groot zal zijn, en de aanleg en aanschaf is relatief goedkoop, en zal derhalve prima volstaan.   Bron: Woninginrichtingonline.nlReacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.