De tuin verrijken met tuinbeelden

Een van de boeiendste dingen van de geschiedenis is het leren kennen van de achtergrond van moderne gebruiken, vooral wanneer die rijk en complex zijn. Tuinkabouters zijn daar een klassiek voorbeeld van. We hebben allemaal wel eens die kleine bebaarde mannetjes gezien die ons aanstaren vanuit een tuinbed. De tuinkabouter is synoniem geworden met de magie van een tuin, en zijn even normaal om te zien als de tuinen zelf. Maar hoe langer je naar deze beeldjes staart, hoe intrigerender ze worden.

Tuinkabouters zijn eigenlijk een van de langst bestaande folkloristische tradities, en hoewel ze nu misschien om andere redenen worden gebruikt dan in het verleden, zal hun geschiedenis voor altijd intact blijven. Net als de kabouters zelf, hebben tuinkabouters een kleurrijke geschiedenis. Oude gebruiken geven ons een inzicht in hoe de traditie van het plaatsen van tuinkabouters begon.

Het plaatsen van beelden en monumenten in een tuin kan worden teruggevoerd tot het oude Rome. Toen Rome nog de hoofdstad van de wereld was, plaatsten priesters, de welgestelden en rijken, beelden van goden. Van deze beelden werd gezegd dat ze beschermden tegen boze geesten, fortuin brachten en de weg vrijmaakten voor een welvarender toekomst.

Tip: Tuinbeelden kopen? Grote Collectie Tuinbeelden Direct Leverbaar

Het plaatsen van tuinkabouters begint met de conceptie van de kabouter zelf. De kabouter komt voor in het oude Germaanse en Scandinavische volksrecht, waarbij hij zijn inspiratie put uit andere tradities. De kabouter ontleende zijn inspiratie aan “de dwerg” (zo genoemd in een minder politiek correcte tijd) die ondergronds zou leven. Bijna identiek in uiterlijk aan dwergen, en aan de humor van het verleden, werden kabouters gezien als bebaarde kortere mannen die woningen, mijnen en grotten bewaakten, en deze plaatsen heilig hielden. Hoewel sommige kabouters bestonden om te straffen, waren de meeste niet bedreigend en werden ze herkend als “aardbewoners” waarbij ze zich door de aarde bewogen als fysieke manifestaties van de aarde zelf. 

Lees tip:  Hypotheekadvies: waarom is het handig?

dat de kabouter aan populariteit won. De Zwitserse literatuur beschrijft de beschermende eigenschappen en het mystieke karakter van de kabouter in detail, en neemt nota van hun krachten om bescherming te houden dan onder de aarde, samen met de schat die ze konden brengen.

En zo komen we tot de geschiedenis van tuinkabouters

In de 17e eeuw begon de wijdverbreide praktijk van het plaatsen van kabouters in de tuin. Deze kabouters werden vaak met de hand beschilderd en gemaakt van eenvoudige materialen zoals hout en porselein. Tuinkabouters werden niet in grote hoeveelheden geproduceerd en bleven meestal in Zwitserse dorpen, totdat ze zich later over de rest van Europa verspreidden.

Verhalen over de magie van de tuinkabouter werden gebruikt om kinderen te onderwijzen, en landeigenaren voelden zich veilig in de wetenschap dat de kabouter hen zou helpen beschermen tegen indringers, net zoals van een religieus standbeeld wordt gezegd dat het beschermt tegen boze geesten. Kabouters bewogen zich ’s nachts, beschermden eigendommen en namen maatregelen om de tuingroei te verbeteren. De verhalen rond sprookjes groeiden en zo begon de erfenis van de tuinkabouter.

De moderne tuinkabouter, oorspronkelijk gemaakt van terracotta, verscheen voor het eerst in Duitsland rond de 18e eeuw. De markt werd sterk gedomineerd door twee grote namen – Philipp Griebel en August Heissner. Griebel is de eerste echte geregistreerde fabrikant van tuinkabouters, hoewel dit door sommigen wordt betwist, en was afkomstig uit Graefenroda in Duitsland. Griebel zou een van de oudste namen worden voor de productie van tuinkabouters. Heissner produceerde hoge kwaliteit tuinkabouters en zou bekend worden als producent van enkele van de beste kwaliteit tuinkabouters.

Lees tip:  Aanschaftips voor de juiste telescoopladder

Een minder wetenschappelijk verlichte tijd, en aan het begin van de industriële revolutie hadden de mensen nog hoop nodig. Voor velen was zelfvoorzienend leven een realiteit en sommigen geloofden dat de aanwezigheid van deze tuinkabouters geluk en voorspoed zou brengen voor de groei van de oogst. Dit gevoel leeft nog steeds bij sommigen, zoals bij mijn vriend Ted die schrijft over kettingzaagrecensies en die tuinkabouters in zijn groentetuin plaatst.

Dat tuinkabouters vervolgens in Europa aan populariteit wonnen, blijkt uit het verhaal van de Engelse ontdekkingsreiziger Sir Charles Isham, die in 1847 21 terracotta tuinkabouters kocht en ze meenam naar Engeland – waarvan er één, bekend als “Lampy”, vandaag de dag nog steeds bestaat.

Uitgelicht: Tuinkaboutershop.nl

De dalende populariteit en de onrustige tijden van de Eerste Wereldoorlog leidden tot een afname in de populariteit van tuinkabouters. Wie anders dan Disney kon de belangstelling voor hen weer aanwakkeren, toen in de jaren 1930 het beroemde Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen de aandacht weer op deze mystieke mannen uit het verleden vestigden.

De traditie van tuinkabouters heeft zich gestaag voortgezet. De migratie van Europeanen naar de VS bracht de tuinkaboutertraditie met zich mee, en die overleeft hier net zo goed als in de landen van herkomst van deze migranten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *