De mooiste manier om jouw canvas op te hangen

Als je graag schildert, dan zul je weten hoe bijzonder het is om op een canvas te schilderen. Hierdoor krijg je veel meer waardering voor het canvas, zelfs wanneer er niet op geschilderd is, maar er een foto op gedrukt is. Als je een canvas tentoon wilt stellen, is het fijn als je het canvas dus in tact kunt houden. Er zijn verschillende lijsten die je kunt gebruiken om een canvas in op te hangen, zoals een canvaslijst of baklijst, maar hiervoor moet je vaak in je canvas boren. Er is echter een type lijst waarbij dit niet hoeft, zo houd je jouw canvas van uitstekende kwaliteit terwijl je er volop van kunt genieten.

De lijst van je dromen

De perfecte lijst voor je canvas is een schilderijlijst. Deze omlijsting zorgt ervoor dat de mooiste delen van je canvas prachtig omlijst worden, terwijl je het geheel ook nog eens gemakkelijk aan de muur kunt ophangen. Schilderijlijsten komen in allerlei uitvoeringen en bij de juiste lijstenmakerij kun je zelfs je lijsten op maat laten maken. Zo zorg je ervoor dat jouw canvas jarenlang goed beschermd aan je muur hangt.

Hoe werkt een schilderijlijst?

Het plaatsen van je canvas in een schilderijlijst is ontzettend makkelijk. Het moeilijkste onderdeel is waarschijnlijk het ophangen van de lijst aan de muur, omdat je hiervoor een schroef in de muur moet boren. Het proces is verder gemakkelijk als je hebt gekozen voor een schilderijlijst met een open achterkant.

Hoe plaats je jouw canvas in de schilderijlijst?

Om je canvas in je schilderijlijst te plaatsen, heb je een aantal spullen nodig. Dit zijn:

 • De schilderijlijst
 • Je canvas
 • Een theedoek
 • Een schroevendraaier
Lees tip:  Zo bespaar je geld op de inrichting van je huis

Als je alles verzameld hebt, kun je het volgende stappenplan volgen:

 1. Leg de theedoek op een vlakke ondergrond.
 2. Plaats de schilderijlijst met de voorkant op de theedoek, zodat je deze als een soort bak voor je hebt liggen.
 3. Plaats je canvas in de schilderijlijst. Als het goed is, past dit perfect.
 4. Duw nu de plooibare nieten naar beneden, zodat je canvas in de lijst klemt. Je hoeft ze niet hard aan te duwen, zolang je alle plooibare nieten kunt sluiten.
 5. Je kunt nu het geheel neerzetten op bijvoorbeeld je dressoir of een andere oppervlak. Wil je het geheel ophangen? Ga dan door naar de volgende stap.
 6. Als het goed is, heb je een ophangplaatje en twee schroefjes bij je schilderijlijst ontvangen. Pak deze erbij.
 7. Plaats het ophangplaatje in het midden van de zijde waar je jouw lijst aan wilt hangen. Zorg dat het plaatje ‘overhangt’ naar de lege binnenkant van de lijst, in plaats van dat deze boven de lijst uitkomt.
 8. Nu kun je met de schroevendraaier de twee schroefjes in de lijst boren, zodat het ophangplaatje vastzit.
 9. Boor nu een gat in de muur en boor hier een schroef in.
 10. Hang je lijst aan de schroef door het ophangplaatje bovenop de schroef te laten rusten.

Door dit proces te volgen, zorg je ervoor dat je lijst strak tegen de muur hangt of dat het geheel jouw dressoir, kast of tafeltje kan opfleuren.

De voordelen van een schilderijlijst gebruiken

Zoals eerder al benoemd, is de schilderijlijst de beste lijst om te gebruiken als je canvassen op waarde stelt. Dit zijn alle voordelen van het gebruik van een schilderijlijst op een rijtje:

 • Je canvas blijft in tact en hierdoor langer mooi
 • Je plaatst gemakkelijk je canvas in dit type lijst
 • Je kunt je canvas ophangen of neerzetten
 • Ze komen in tal van kleuren, materiaalsoorten en prints
 • Je kunt de schilderijlijst op maat laten maken
Lees tip:  Vectra 3D: De beste vlooien- en tekenbescherming voor honden

Het is dus de perfecte manier om jouw prachtige canvas tentoon te stellen!

Een goede kwaliteit lijst kopen

Als je écht zeker wilt weten dat je canvas en lijst van de beste kwaliteit blijven, dan is het verstandig om goed op te letten waar je jouw schilderijlijst koopt. Kijk hiervoor echt rond bij speciale lijstenmakerijen, dus niet bij een winkel met allerlei andere soorten producten in het assortiment als pannen en kleding. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van lijsten, waardoor je ervan verzekerd bent dat jouw lijst de aandacht krijgt die het nodig heeft. Daarnaast kun je altijd reviews vinden op Google om te zien of de verkoper de beloftes waarmaakt. Zo zorg jij ervoor dat je jezelf van een goede kwaliteit schilderijlijst voorziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *