Composiet schuttingen

Ben je op zoek naar een schutting die echt lang meegaat? Dan kies je voor een composiet schutting. Composiet is een sterk materiaal dat bestaat voor ongeveer 50% uit houtvezels en 50% uit kunststofvezels. Dit brengt mee dat je geniet van de voordelen van een houten én kunststof schutting, terwijl je de nadelen achterwege laat.

Een duurzame keuze

Composiet, ook wel WPC (wood plastic composite) genoemd, lijkt qua structuur aardig op hout waardoor dit jouw tuin een natuurlijke uitstraling geeft. Door de verwerking van kunststof in het materiaal krijgt de schutting een levensduur van wel 15 jaar. In al die jaren zal je schutting echt minimaal van kleur veranderen. Het materiaal is water- en vochtbestendig, de schutting zal dus niet gaan schimmelen of rotten en van versplintering is ook geen sprake. Vergelijk dit maar eens met een houten schutting, die last kan krijgen van houtrot, schimmels en groei van mossen. Dit vereist jaarlijks onderhoud zoals het schoonborstelen van groene aanslag en het beitsen van de schutting, een hele klus dus. Een composiet schutting maak je eenvoudig schoon met een hogedrukspuit of composietreiniger.

De productie van composiet heeft de afgelopen jaren een flinke innovatieslag doorgemaakt. Het materiaal bestaat inmiddels al zo’n 25 jaar. Veelal werd het materiaal echter in zeer wisselende kwaliteit geproduceerd en kon het gebeuren dat na enige tijd het composiet krom trok. Inmiddels zijn er verschillende keurmerken die de kwaliteit van het materiaal en het milieu (het gebruik van FSC-hout) beschermen en zijn deze zorgen verleden tijd. 

Want ook milieuvriendelijkheid is een argument om te kiezen voor een composiet schutting

Lees tip:  De voordelen van een Knikmops in de tuin

Recycling speelt namelijk een grote rol in de productie van composiet. Zowel de kunststof elementen als hout kunnen worden vervaardigd uit verschillende restmaterialen en is daarmee in vergelijking met een geheel houten schutting een zeer verantwoorde keuze. 

De vele opties van een composiet schutting

Veel mensen zullen bij composiet snel aan de kleuren grijs of antraciet denken. Heel logisch, want dit materiaal vind je veel in deze kleuren, maar daar houden je opties zeker niet bij op. Composiet schuttingen zijn steeds vaker te vinden in bijzonder kleuren. Webwinkel HomingXL biedt bijvoorbeeld composiet schuttingen aan in de kleuren teak, bi-color beige of oud bruin.

Bij de meeste schuttingen zijn de schuttingplanken aan elkaar bevestigd met horizontale liggers. Deze liggers zijn van aluminium. Vaak heb je de keuze om de kleur van de liggers te bepalen, in bijvoorbeeld dezelfde kleur als de schutting. Ook kan je voor bijvoorbeeld blank aluminium gaan om meerdere kleurtinten in je tuinafscheiding te verwerken. 

Ook kun je aardig variëren in de tuinpalen die je gebruikt. Je kunt kiezen voor composiet of aluminium palen in de kleuren blank aluminium of composiet. 

Veel merken bieden bovendien bijpassende producten als tuindeuren, hekjes en poorten aan waardoor je je hele tuinafscheiding op elkaar kunt afstemmen. Of laat je schutting matchen met mooie composiet vlonder of loungeset.

Variëren met een rabat schutting

Een composiet schutting schaf je aan als kant-en-klaar exemplaar of als rabat zelfbouwpakket. De laatste keuze brengt nóg meer opties met zich mee. Een rabatschutting bestaat uit een aantal composiet schuttingplanken en aluminium kaders waarmee u de planken bevestigd aan de tuinpalen. Het grote verschil? De doorkijk. Een rabatschutting is volledig dicht. Je hoeft geen doorgewinterde klusser te zijn om je eigen schutting te bouwen, de planken zijn bijzonder licht en stapel je gemakkelijk tussen de palen op. Dit systeem geeft jou de ruimte je schutting zowel in lengte als breedte aan te passen. Met de schuttingplanken kun je ook eindeloos variëren, door kleuren te combineren of te kiezen voor een onderbreking in de composiet schutting en hier te kiezen voor een hardhouten schuttingplank of aluminium rooster.

Lees tip:  Hoe verwijder je een boomstronk uit je tuin?

Ontdek ook de mogelijkheden om led-verlichting aan te bieden in je schutting of bovenop de palen. 

Een composiet schutting valt qua prijs tussen de (duurdere) kunststof schutting en de houten schutting. Er zijn basic composiet schuttingen met lichter en dunner materiaal maar ook luxere varianten. Kies je voor een composiet schutting dan kies je voor een vooropstaande prijs-levensduur verhouding. Een duurzame schutting met een moderne look en veel opties om deze naar wens te personaliseren, en uiteraard niet te vergeten; nauwelijks onderhoud. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *