Boren door hout

Boren in hout: Tips & Tricks

Eén van de meest voorkomende bouwklussen is het boren in hout. Het is zeker geen moeilijke klus, maar het kan zeker geen kwaad wat weetjes tot je te nemen. Je wilt niet dat het hout gaan splijten of dat de boor te snel oververhit raakt. In deze blog vind je een aantal tips.

Tip 1: De juiste boor

Boren in hout doe je, en dat klinkt heel logisch, met een houtboor. Zomaar de eerste de beste boor pakken is het dus niet. Een houtboor heeft namelijk een specifiek ontwerp dat er voor zorgt dat je zo effectief en efficiënt mogelijk boort. Houtboren zijn er in verschillende soorten maar de meest gebruikelijke is de ‘normale’ houtboor. Deze herken je aan de scherpe centreerpunt waarmee je op precies de goede plek boort.

Tip 2: Voorboren

Bij het boren in hout zijn er geen herkansingen mogelijk. Boor je verkeerd, dan plak je niet zomaar het gaatje weer even dicht. Als je met een te brede boor boort, dan is de kans aanwezig dat het hout splijt. Zoals bij de meeste boorklussen, is het slim om voor te boren. Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor.

Tip 3: Het juiste toerental

Het juiste toerental luistert best nauw bij het boren in hout. Boor je te snel, dan is er kans op verbranding van het hout. Boor je te langzaam, dan kan het boorgat er minder mooi vanaf komen. De juiste snelheid vinden is vooral een kwestie van zelf aanvoelen. Het is wel aan te raden om langzaam te beginnen, en zo langzaam de snelheid op te bouwen. Bij zacht hout kom je zo tot een relatief hoge snelheid. Bij harder hout zal dit niet lukken omdat de boor nu eenmaal minder gemakkelijk door het materiaal komt.

Lees tip:  Chesterfield bank

Tip 4: Afvoeren van de boorstof

Boor je een gat, dan moet hetgeen wat in het gat zat ergens heen. Wil je het liefst zo schoon mogelijk te werk? Zorg dan dat iemand met een stofzuiger vlak onder het boorgat zit. Zo verwijder je snel de meeste stof.

Je ziet het; boren in hout is een vrij standaard klus, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dit zomaar even doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *