Alles wat je wil weten over een thuisbatterij

Met een thuisbatterij kan je zelf je eigen stroom opslaan om deze op een later moment weer te gebruiken, op dat later moment heb je dan dus geen stroom meer nodig van je energieleverancier. In deze blog gaan we het hebben over hoe het momenteel staat met de thuisbatterij en wat het voor de toekomst gaat betekenen. 

Wat is een thuisbatterij

Een andere veelgebruikte naam voor een thuisbatterij is een thuisaccu, je kan het zien als een grote oplaadbare batterij. De batterij wordt opgeladen door je eigen zonnepanelen waardoor je de opgewekte stroom kan opslaan. Normaal is het rendement dat je zelf behaald uit je zonnepanelen 30 tot 50%, met een thuisbatterij loopt dit al snel op tot 60 tot 80%. Afhankelijk van je stroomverbruik en de grootte van je thuisbatterij kan je een bepaalde periode zonder stroom van het energienet. Sommige thuisbatterijen voorzien je enkele uren van stroom en sommige zelfs enkele dagen. 

Naast dat je de thuisbatterij met bijvoorbeeld je zonnepanelen kan opladen, kan dit ook met de stroom van het energienet. Vaak gelden er nachttarieven of daltarieven welke goedkoper zijn dan overdag, dit is een uitgelezen moment om voor een gereduceerd bedrag je thuisaccu op te laden. 

Hoeveel kost een thuisaccu

De kosten voor een thuisbatterij zijn heel erg divers, dit is onder andere afhankelijk van het type en hoe groot het apparaat is. Een vuistregel die je in gedachte kan nemen voor de prijs van een thuisaccu is €1000 per 1 kilowatt opslagcapaciteit. Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5 kilowatt kost dus zo’n €5000. Dit bedrag is wel exclusief installatiekosten, helaas is er in Nederland momenteel nog geen subsidie voor thuisbatterijen. 

Lees tip:  Tuintafels online bestellen? Lees deze tips door voor het maken van de juiste keuze

Toekomst van de thuisbatterij

Net is al even genoemd dat er momenteel nog geen subsidie of overheidssteun is voor een thuisaccu, de verwachting is dat dit tussen 2024 en 2030 zal gaan veranderen. Vanaf dan wil het kabinet namelijk een lagere vergoeding geven voor het terugleveren van stroom, hier tegenover staat dat er dan wel gunstige regelingen moeten komen voor een thuisbatterij. In buurlanden geven ze al wel subsidies op thuisbatterijen, in België is het zelfs al mogelijk om een thuisaccu te kopen bij de Ikea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *