4 tips om veilig te werk te gaan op de bouw

Wat is er nu belangrijker dan veilig kunnen werken? Met name op de bouw is het van belang een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Dit op elke bouwplaats nog wel eens mis, en daarom is het nooit weg om onderstaande tips op te volgen. Zo weet jij in ieder geval zeker dat de kans op ongelukken en blessures een stuk kleiner wordt! 

Samen voor veiligheid

Alleen door samen te werken kun je de werkplaats voor iedereen veilig houden. Geef elkaar tips waar nodig, heb het samen over gevaarlijke situaties en wijs elkaar op de veiligheidsvoorschriften. Met name als wordt gewerkt met zware materialen als steen, cementmortel en beton of platen. Op de bouwplaats komt het vaak voor dat er verschillende partijen door elkaar heen werken. Niet iedereen weet waar de ander mee bezig is en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Ook al is de tijdsdruk op de bouw groot, blijf elkaar aanspreken op de veiligheid. Zorg daarom dat er op regelmatige basis een overleg plaatsvindt waarin wordt besproken wie wat doet en welke risico’s daarbij komen kijken.

Dagelijks opruimen

Is de werkdag voorbij? Zorg er dan voor dat alle medewerkers de werkplaats opgeruimd achterlaten. Ook op de dag zelf zouden de medewerkers restafval in de container moet gooien, en niet laten slingeren op de werkplek. Als al het overbodige materiaal wordt opgeruimd, de vloer wordt geveegd en het puin wordt afgevoerd wordt de werkplek een stuk veiliger. Stukjes hout, kapotte stenen, zaagsel, overtollige schroefjes of isolatiemateriaal liggen jou en anderen alleen maar in de weg. Je wilt immers niet dat er medewerkers uitglijden, struikelen of vallen. Onthoud dat jij verantwoordelijk bent voor de veiligheid op de werkplaats. Een inspecteur van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal jou immers een boete geven! 

Lees tip:  Waarom dakonderhoud zo belangrijk is

Zorg voor je medewerkers 

Werken jouw medewerkers op grote hoogtes? Voorkom dan dat er valpartijen ontstaan en zorg voor de juiste valbeveiliging. Gebruik voor alles op de bouw gecertificeerd en goedgekeurd materiaal en laat dit jaarlijks keuren. Let erop dat iedereen de juiste veiligheidsvoorschriften hanteert. Een goederenlift bijvoorbeeld is niet bedoeld om personen om te vervoeren, dus zou daarvoor ook niet moeten worden gebruikt. Kijk ook naar de uitrusting van de medewerkers. Draagt iedereen veiligheidsschoenen? En zijn er gehoorbescherming, veiligheidsbrillen, veiligheidshelmen en stofmaskers aanwezig? Medewerkers vergeten hier soms gebruik van te maken, dus controleer hier goed op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *