3 redenen om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren

Een bouwtechnische keuring wordt veel uitgevoerd bij het kopen of verkopen van een woning. Een ingenieur onderzoekt de woning volledig en stelt daar een rapport van op. In dit rapport staat exact samengevat of de woning gebreken vertoont, wat die gebreken zijn en hoeveel het kost om ze te verhelpen. Ook vind je er een inschatting van de jaarlijkse onderhoudskosten die je hebt om de woning in goede staat te houden. Een bouwtechnische keuring is nog een uitgave in een al kostbaar proces, maar deze is het geld vaak meer dan waard. Hier vind je 3 goede redenen om een bouwtechnisch ingenieur in te schakelen.

Een bouwtechnische keuring behoed je van een miskoop

Als leek heb jij geen idee van de bouwtechnische staat van een woning. Sommige dingen zoals schimmel op de muren en verzakte dakpannen zijn met het blote oog goed te zien, maar wat gebeurt er in en onder de woning? Heb jij een bezichtiging gedaan van een woning die je graag wilt kopen, dan kan het bouwtechnisch onderzoek je het groene of juist het rode licht geven. De ingenieur brengt de woning exact in kaart en jij ziet direct waar je al je geld aan uit gaat geven. Een bouwtechnische keuring helpt bij het maken van de juiste beslissing.

Je kunt beter onderhandelen

Is uit de bouwtechnische keuring gebleken dat de woning niet in orde is, dan gebruik je dat document als koper tijdens de onderhandelingen om de prijs naar beneden te halen. De ingenieur zal in het rapport vermelden hoeveel kosten je moet maken om de woning in goede staat te brengen en dat kun je af laten trekken van de vraagprijs. Ben je de verkoper, dan heb je met een bouwkundige keuring tijdens de onderhandelingen een troefkaart in handen. Je kunt exact laten zien waarom je een bepaalde vraagprijs hebt gekozen en dit met feiten onderbouwen.

Lees tip:  Hoe achterhaal je de fitting van een lamp?

Je versnelt de verkoop

Als verkoper kun je besluiten om al een bouwtechnische keuring uit te laten voeren voordat je woning is bezichtigd. Komen er potentiële kopers kijken, dan kun je ze direct het rapport laten zien. Dat geeft de indruk dat je betrouwbaar en open bent en dat je geen geheimen achter houdt. Daarnaast bespaar je de koper de tijd en moeite om zelf een bouwkundige keuring aan te vragen en dat zal worden gewaardeerd. Met een bouwkundig rapport in je broekzak versnel je de verkoop en dat is voor jou voordelig.

Je neemt de leiding in het proces

Of je nu de verkoper of de koper bent, door een bouwkundig onderzoek aan te vragen neem je de leiding in het proces. Voor een paar honderd euro laat je al een standaard bouwtechnische keuring uitvoeren waar je wat mee kunt. Deze zal je ook nodig hebben als je een hypotheek aan wilt vragen, dus het document is tijdens elke fase van het proces belangrijk. De totale kosten vraag je later weer terug via de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *